11 Ocak 2017 Çarşamba

Dolar artışı hayatımıza nasıl yansır?

   Dolar artışı, alım gücünün düşmesine yol. açar. Çünkü Türkiye ithal ürünlerin hammadde olarak çok kullanıldığı bir ülke.

Kurdaki hareketin kalıcı olması durumunda 

Dolardaki artış zamlarla enflasyonu artırır. Enflasyon arttıkça faizler yukarı çıkar. Bu da beklentilerde bozulma ve yatırım kararlarının değişmesine yol açar. Yatırım kararları etkilenince büyüme etkilenir. Bu da istihdama ve ücretlere yansır.

Gıdaya yansıması biraz geç olur ancak meyve sebze açısından hammadde fiyatları, girdiler etkilenir.

Elektronik cihazlar ithal olduğu için kur artışı fiyatlara yansır.

Otomotivde satılan araçların yüzde 50'den fazlası ithal olduğu için otomotive fiyatları artar.

Enerjide petrol ve doğalgaz fiyatlarında maliyetler artar. Benzin, ulaşım ve ısınma giderlerinde zam gelir.Gecikmeli olsa da eninde sonunda fiyatlar yükselir.

Konutta demir çelik gibi ithal girdiler yüksek. Şu anda arz fazlası var. Önümüzdeki dönemde zam gelecektir. Yeni yapılan konutların fiyatları yükselir.

Tekstilde hammadde fiyatlarındaki artışla giyimde yeni sezon fiyatlarına zam gelir.

Artan döviz nedeniyle Yurtdışına seyahat etmek isteyenler planlarını ertelemeyi düşünebilir. Bunun da hizmet sektörüne etkisi olur.
Kısacası kurdaki yükselme kalıcı olursa hayat daha pahalı olur işsizlik artar ücretler olumsuz etkilenir.

Doların artışı ital ürünlerin fiyatını yükselttiği için talebi düşürür bu nedenle cari açık azalır ancak TL bazında borç artar.



Hiç yorum yok:

Tarımda Gübreleme

GÜBRE NEDİR? İçerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini bir arada bulunduran maddelere gübre denir. Gübreler yapılarına göre ticari gü...

Son 30 günde En çok görüntülenen