6 Şubat 2018 Salı

Leonardit Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?

LEONARDİT NEDİR? 
LEONARDİT: Çoğunluğu bitkisel kökenli, bir kısmı da hayvansal kökenli olan çok büyük miktarlardaki ( 3-5 milyar ton ) organik maddenin bir çukura sürüklenerek, üzerinin erozyon ile gelen toprak ve diğer kütleler tarafından kaplanması sonucu milyonlarca yıl basınç altında kalmış, henüz kömürleşmemiş fosil maddeye denir.
Diğer bir ifadeyle LEONARDİT’e genç kömür de denilebilir. Ama unutulmamalıdır ki kömür LEONARDİT değildir. Kömüre leonardit diyemeyeceğimiz gibi, kömürü topraklarımız için bir zehir olarak ifade edebiliriz. Hiçbir şekilde yanmış kömür külünü ve ya yanmamış kömürü topraklarımıza yaklaştırmamalıyız.
Leonardit; yüksek oranda (% 45-65) Humik Asit ve Fulvik Asit ile bol miktarda ve bol çeşitlilikte organik madde (Huminler) içeren Toprak Düzenleyicidir. LEONARDİT kesinlikle gübre değildir. Tek yönlü bir bitki besleme ajanı olarak algılanmamalıdır.

LEONARDİT NASIL KULLANILIR?
En kısa ifadeyle LEONARDİT’in kullanılması önemlidir. Nasıl ve ne zaman kullanılacağı, çok basit bir teferruattan ibarettir. Tarlamıza ve ya bahçemize kaza ile dökülmüş olsa dahi istenilen faydayı sağlar. Yeter ki, bitkileri kalın bir tabaka şeklinde örtmüş olmasın. Ekili alanlara uygulanması ile boş yere de uygulanması arasında çok az bir fark mevcuttur. Sadece uygulama şartları değişecektir.
Bununla birlikte en uygun kullanım zamanı sonbahar ile erken ilkbahardır. Sebebi ise uygulanan leonarditin, sıcaklık ve yağış farklılıklarına maruz kalarak, daha ince parçacıklara bölünmesi sonucu, değme ve etkileşme yüzeyinin artacak olmasıdır. Başlangıçta tanecik büyüklüğü çok küçük olursa uygulaması zor olacaktır.
Ekilmemiş ve ya hasat yapılmamış arazilere yaz aylarında uygulama yapsak dahi çok büyük bir kaybımız olmaz. Aksine uygulama kolaylığı avantaj sayılacaktır. Ancak, tanecik büyüklüğü azalmadan leonarditin bir çoğu toprak altına geçeceği için etkisi geç ve yavaş olur.
Dolayısıyla LEONARDİT’in nasıl uygulanacağından daha önemlisi ne kadar uygulanacağıdır.
LEONARDİT imkânlar dâhilinde oldukça bol kullanılmalıdır. Bu oran Toprağın ¼ ü kadar olabilir. Ancak çok pahalı olacağından bu oran tavsiye edilemez. Ancak LEONARDİT satın alan her vatandaşımızın bir miktar araziye çok aşırı uygulama yaparak sonucu gözleriyle görmesini istiyoruz. (50-100 M2 alana M2 ye 4-5 Kg gibi)  M2 ye 4-5 Kg uygulandığında toprak adeta insansız ilkel dünyadaki topraklar kadar genç ve dinç olacaktır. Topraklarımızın tamamına bu oranda uygulama imkânımız olmasa dahi bu şekildeki örnek uygulamalar, bize leonarditin olumlu sonuçlarını daha iyi kavrama imkânı sağlar. Çünkü hiç birimiz iddialara, haklı olarak, gözümüze inandığımız kadar inanmayız.
Yine de bir oran belirtmek gerekiyorsa biz dekar başına; tarım arazilerinde en az 250 Kg, Bahçelerde ağaçların yaprak izdüşümüne M2 başına en az 1 Kg önermekteyiz. Özellikle yeni bahçe dikiminde çukurlara duruma göre 2-4 Kg LEONARDİT atılması ağaç için hayati önem taşımaktadır.Birçok yerde okuduğumuz, her bitki için reçete şeklinde yazılan tarifelerin hiçbir dayanağı yoktur. Sadece yeterli bilginin olmadığı bir alanda zihin bulandırmaktır. Yine dekara 50-100 Kg gibi tarifelerin de, leonarditi çok pahalı satanların uydurduğu, ayağı yere basmayan ifadeler olduğunu düşünüyorum. Çünkü leonardit bir ilaç değildir. Eser miktarlarıyla bitkide olağanüstü bir mucize meydana getiremez. Sıvı Humik Asit için aynısını söylemek mümkün değildir. Çünkü sıvı humik asitin tamamı çözündüğü için, leonarditten daha hızlı etki eder. Bu miktar da yine dekara 1-2 Litre şeklinde değil, en az 5-10 litre olmalı en az üç uygulama yapılmalıdır. Yine Sıvı Humik Asitin de fazlasının hiçbir zararından bahsedilemez.LEONARDİTİ en ucuza en fazla miktarda uygulamaya çalışın. Bunun için işçilik ve ambalaj maliyetlerinden kurtulma yollarını deneyin.
 
LEONARDİTİN KİMYASAL FAYDALARI

Leonardit ( Humik ve Fulvik Asitler ), asidik ve bazik özelliklerdeki toprakları nötralize eder. Fazla tuzluluğu ve fazla kireçliliği gidererek toprağın pH'ını düzenler. Bazik topraklarda yüksek pH aktivitesini ve miktarını düşürür. Topraktaki bazik ajanlarla ( Ağır Metalller ) tepkimeye girerek, çözünmeyen bileşikler oluşturur. Asidik topraklarda ise çözünebilen toksik alüminyum bileşiklerini tutar ve absorbe eder. Toprağın tuzlanmaya karşı tamponlama özelliğini artırır. Bitki köklerini korumak için tuz eriyikleriyle reaksiyona girer.

• Suda çözünebilir inorganik gübreleri kök bölgesinde muhafaza eder (depolar) ve bitkinin ihtiyacı oldukça bunları serbest bırakır. Kök civarındaki besinlerin (ve gübrenin) yıkanıp uzaklaşmasını önler. Tüm fazla gübreyi bünyesine alıp yavaş yavaş toprağa verdiği için sürekli verimli bir toprak yapısı sağlar. Bitkinin köklerinde fazla gübrelemekten kaynaklanan zararları önler. 


• Toprağın iyon değişim kapasitesini en yüksek seviyeye çıkartır. Çok küçük toprak parçacıkları (kolloidler) tarafından tutulan veya bitki tarafından alınamayan besin maddelerini iyonize ederek serbest hale getirir. Bitki tarafından alınabilmelerini sağlar. 


• Hümik asit kimyasal olarak aktif bir karaktere sahiptir ve topraktaki çeşitli metaller, mineraller ve organikler ile çözünebilir veya çözünemez kompleksler oluşturma yeteneği vardır. Bu özelliği ile makro ve mikro besinlerin bitkiler için emre amade tutulmasını sağlar. Bitkinin besinleri kolay ve sürekli almasını sağlar. Topraktaki azot oranını artırır. Bitkilerde demir eksikliğinin (Kloroz – yaprak sararması) giderilmesine yardım eder. 


• Alkalik ortamlarda, topraktaki metal oksitlerin iyonlarıyla organik metal kompleksleri oluşturur. Şelatlama işlemi denilen bu reaksiyon sonucu oluşan organik metal kompleksleri çok aktif olup bitki köklerince kolayca özümlenirler. 


• Topraktaki kireç içerisindeki karbondioksiti serbest duruma getirir. Bu serbest karbondioksitin fotosentezde kullanılması imkânını hazırlar. Ayrıca, karbondioksit toprakta karbonik aside dönüşür ve toprağa bağlı olup da bitki tarafından alınamayan bazı mineralleri çözer ve bitki tarafından alınabilmelerini sağlar. 


• Topraktaki azot, fosfor, potasyum, demir, çinko ve iz elementler gibi gerekli besinlerin bitki tarafından alınabilmesini en yüksek düzeye çıkartır. Potasyum, azot gibi çözünebilirliği yüksek olan elementler bitki tarafından emilmeden önce yıkanıp uzaklaşırlar. Leonardit kullanılması durumunda ise, bitki hücre zarlarının geçirgenliği artar ve bu elementler yıkanıp uzaklaşmadan önce bitki tarafından alınabilir. Öte yandan, tam tersi olarak, topraktaki fosfor K, Mg, Al ve Fe iyonları ile birleşerek inert ve çözünemez duruma geçer ve bitki tarafından alınamaz. Leonardit kullanılması durumunda bu inert bileşenler tekrar çözünebilir hale gelir ve fosfor bitki tarafından alınabilir. Gübre kullanılması (özellikle mineral gübreler) halinde leonarditin bu özellikleri gübre veriminin çok artması açısından önemlidir. 


• Bitki gelişimi için gerekli olan mineraller (iz mineraller de dahil) ve organik maddelerce zengindir. Ayrıca, doğal karbon içermesinden dolayı bitkinin gelişimde kullanabileceği oldukça fazla miktarda enerji de ihtiva eder (1 gramda 5000 kaloriye kadar) 


• Hümik asit, biyokimyasal aktif özelliği ile, toprağın zararlı, kirletici ve zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar. Toprakta mevcut olan kurşun, cıva, kadmiyum ve diğer zararlı ve radyoaktif elementlerin, endüstriyel atıkların, zehirlerin ve çevre için zararlı kimyasal maddelerin (ilaçlamadan gelenler de dahil) çözünebilir durumdan çözünemez duruma geçmelerini sağlar. Böylece, bunların bitki tarafından emilmelerini önler. Bunların zamanla çakıl gibi çözünemez hale gelip, dibe çökmesi sonucu toprak temizlenir.

LEONARDİTİN FİZİKSEL FAYDALARI 
Toprağın yapısını düzeltir. Kil mineralleri ile birleşerek toprağı daha tanecikli duruma getirir. Böylece, toprağın hava ve su geçirgenliği artar. Toprağın gevşekliği ve işlenebilirliği artar, topaklanma önlenir. Verimsiz killi toprakların parçalanmasını sağlayarak verimli toprak haline dönüştürür. Toprağın zamanla sıkışmasını önleyerek daha havadar ve kabarık kalmasını sağlar.

• Toprağın havalanma özelliğini artırır. Köklerin daha iyi havalanmasını sağlar. Yorgun toprakları gençleştirir.


• Toprağın su tutma kapasitesini artırır (Kendi ağırlığının 20 katı fazla ağırlıktaki suyu tutabilme yeteneği vardır). Topraktaki su miktarını dengeler ve düzenler. Böylece, bitkinin kuraklığa karşı direnci artar ve kuraklık şartlarında bile daha iyi verim alınmasını sağlar. Daha az su ile daha verimli bir sulama için zemin hazırlar.


• Uygun tohum yatağı şartları hazırlar.


• Topraktaki kolloidlerin (çok küçük toprak parçacıklarının) birbirlerini tutma yeteneklerini artırır. Topraktaki erozyonu azaltır.


• Toprağın rengini koyulaştırarak daha fazla güneş enerjisinin emilmesini sağlar.

LEONARDİTİN BİYOLOJİK FAYDALARI
• Hücre bölünmesini hızlandırır. Dolaysıyla, bitkinin büyümesi ve gelişmesi de hızlanır. Fidelerin daha hızlı ve kuvvetli büyümelerini sağlar. 
• Kök oluşumunu ve gelişimini hızlandırır. Kökleri kuvvetlendirir. Köklerin, özellikle uzunlamasına, büyümesi ve gelişmesi üzerine uyarıcı etkisi vardır. Bitki köklerinin uzunluklarında, kesitlerinde ve özgül ağırlıklarında önemli ölçüde artışlar sağlar. Bunun sonucu olarak da, bitki daha fazla besini bünyesine alabilir ve hastalıklara karşı daha dirençli olur. Ayrıca, bu güçlü ve daha geniş alana yayılmış olan köklerle, bitkinin stabilizesi artar, topraktaki suyu bulma ve absorb etme yeteneği fazlalaşır.

• Tohumda çimlenmeyi hızlandırır. Bitkinin hayatta kalabilme yeteneğini artırır. 
• Bitki hücre zarlarının geçirgenliğini artırır. Dolayısıyla, bitkinin topraktan daha fazla besini almasını ve kullanmasını sağlar. 
• Bitki bünyesinde vitamin miktarlarının artmasını sağlar. 

• Bitkide; klorofil, C vitamini, şeker, amino asitler ve diğer önemli bileşenlerin oluşmasını teşvik eder. Fotosentezi artırır. 


• Bitkide hücre enerjisinin fazlalaşmasını sağlar. 


• Bitki metabolizmasını düzenleyerek azot bileşenlerinin birikmesini önler. 


• Yararlı toprak mikro organizmalarının gelişmeleri ve çoğalmaları üzerinde uyarıcı etki yapar. Bunların topraktaki miktarını ve aktivitelerini artırır.


• Bitki enzimlerini uyarır. Bitkinin enzim üretimini artırır. 


• Bir organik katalizör olarak görev yapar. 


• Bitkinin soğuğa, sıcağa, ve fiziksel etkilere karşı dayanıklılığını artırır. Böcek ve hastalıklara karşı direncini çoğalır. Bünyesinde bulunan antibiyotikler ve phenolik asitler gibi biyolojik aktif bileşenlerin bitkinin hastalıklara karşı direncinin artmasında önemli etkisi vardır. 


• Meyvelerde (üründe) hücre duvarları kalınlığının artmasını sağlar. Böylece, ürünün depolanma süresi ve raf ömrü uzar.


• Elde edilen ürün (meyve, sebze, çiçek, dene, kök gibi) daha kaliteli olur. Bunların, dış görünüşlerinin daha göz alıcı ve besin değerlerinin daha yüksek olmasını sağlar. Tahıl ve hububatlarda; daha fazla protein içeriği ve amino asit içeriğinde daha fazla denge elde edilir. Bütün bunlar ürünün pazardaki değerini artırır.


kaynak:http://afsinleonardit.blogspot.com.tr/2017/02/afsin-leonardit.html
 

Hiç yorum yok:

Bitkilerden Sıvı Gübre yapımı

100 litreli bdon yada varil Araziden tlanan yeşil otlar  Bol miktara hamurmayası Bir bardak pekmez yada şeker Bir subardagı laktik asit Otla...

Son 30 günde En çok görüntülenen