22 Şubat 2025 Cumartesi

Türkiye’de yaşanan en büyük kazalar, yangınlar ve patlamalar: İşte acı bilanço!


TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞEN TRAJİK OLAYLAR SİLSİLESİ

İnsan hataları ,altyapı eksiklikleri ve kar hırsıyla alınmayan önlemler nedeniyle meydana gelen kazaların başlıca sebeplerinden sadece birkaçı.Depremler,yangınlar su baskınları ve patlamalar sonucunda maddi manevi kayıplarımız çok büyük olabiliyor.Ülkemizin son yirmi yılında yaşanan  Yangınlar, depremler, ulaşım kazaları, maden kazaları nedeniyle en çok can ve mal kaybına neden olayları araştırdık
 İşte Türkiye’nin acılarla geçen 25 yılın bilançosu
 
1 Mayıs 2003BİNGÖL DEPREMİ:Gece 03.27 saatlerinde merkez üssü Bingöl Çeltiksuyu olan depremin büyüklüğü 6.4 olarak kayıtlara geçti. Yerin 10 km derinliğinde meydana gelen depremde, Çeltiksuyu beldesi ve çevresinde büyük yıkımlar meydana geldi. Bingöl’de olan deprem Elazığ, Erzurum ve Tunceli gibi çevre illerde de hissedildi ve büyük korkuya neden oldu. Meydana gelen depremde 176 kişi hayatını kaybetti, 625 kişi ise yaralandı. Kayıtlara göre; 16 binin üzerinde konut tamamen yıkıldı, 3 binin üzerinde konut ise ağır hasar aldı. 

Dönemin başbakanı Recep Tayip Erdoğan, Bingöl depreminin ardından yaptığı açıklamada, "Bu olay, kamu otoritesinin devlet imkanlarını nasıl kullandığını bütün çıplaklığı ile ortaya koymuştur. Olay kader diye geçiştirilemez" ifadelerini kullanmıştı."Yeraltında fay kırıklarından önce bağışlayın söylemek zorundayım, kırılan ar damarlarıdır. Malzemeden çalmanın arkasında ahlak hırsızlığı, demokrasiden çalmak, hukuk kapkaççılığı, siyaset yankesiciliği ve kamu yönetimi kalpazanlığı yatmaktadır. Bu olay, kamu otoritesinin devlet imkanlarını nasıl kullandığını bütün çıplaklığı ile ortaya koymuştur. Olay kader diye geçiştirilemez.

22 Temmuz 2004 PAMUKOVA TREN KAZASI:22 Temmuz 2004 yılında Sakarya’nın Pamukova ilçesinde meydana geldi. Hızlandırılmış tren uygulamasında yeni hizmete başlayan tren, İstanbul-Ankara seferi için hareket ettiği zaman, Pamukova Mekece Mevki yakınlarında raydan çıkarak devrildi. Meydana gelen feci kazada 41 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi ise yaralandı. 
kazanın İlk saatlerinde Sağlık Bakanlığı ölü sayısını 128 olarak açıkladı. Daha sonra ölü sayısının 139a çıktığı duyuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise kazada 36 kişinin öldüğünü, 79 kişinin de yaralandığını açıkladı.
 
17 Mayıs 2010 ZONGULDAK MADEN KAZASI: Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon maden ocağında saat 13.30 sıralarında metan gazı (Grizu) patlaması sonucunda facia yaşandı. Patlamanın ardından 540 metre derinlikte çalışan işçiler göçük altında kaldı ve büyük bir kurtarma operasyonu başladı. Meydana gelen patlamaya çok sayıda ekip sevk edildi ve uzun süreç kurtarma çalışmaları sonucunda maalesef 30 maden işçisinin cansız bedenine ulaşıldı. 
 
 23 Ekim 2011 VAN DEPREMİ:Türkiye’de meydana gelen ve büyüklüğü hafızalardan kolay kolay silinmeyecek olan depremlerden biri. Saat 13.41 sıralarında merkez üssü Van’ın Tabanlı köyü olan depremin büyüklüğü 7.2 olarak ölçüldü ve derinliği 9.6 olarak kaydedildi. O yıla kadar Türkiye’deki en büyük yıkıma sebep olan depremlerden biri olarak bakılan faciada, 604 vatandaşımız hayatını kaybetti, 4 bin kişi ise yaralandı. 
9 Kasım 2011 Van Edremit Depremi: Edremit ilçesinde akşam 21.23 de bir deprem oldu. Tabanlı depremin yaraları sarılmadan Tabanlı deprem ile sarsıldı. 5.6 büyüklüğünde olan Tabanlı depreminde 40 kişi hayatını kaybetti. Tabanlı depremde ağır hasar gören yapılar maalesef ikinci bir depremi kaldıramadı.
1 Mayıs  2013 REYHANLI SALDIRISI:1 Mayıs tarihinde Reyhanlı ilçesinde belediye binasına bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Bu saldırıda kısa bir süre sonra bu kez ilçenin postane binasına aynı şekilde bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlendi. Her iki patlamada bomba yüklü araçlarla gerçekleştirildi ve bu saldırılarda 53 vatandaşımız hayatını kaybetti, 146 kişi ise yaralandı. 
 
13 Mayıs 2014 SOMA MADEN FACİASI:Manisa’nın Soman ilçesindeki, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş tarafından yönetilen madende olay sırasında yaklaşık 800 işçi çalışıyordu. Trafoda çıkan yangın nedeniyle işçiler, yoğun duman ve karbonmonoksit gazına maruz kaldı. Yetersiz havalandırma sistemi ve eksik ekipman yetersizliği nedeniyle 301 işçi hayatını kaybetti, 162 işçi ise yaralandı. 
 
8 Temmuz 2018 ÇORLU TREN KAZASI:İstanbul’dan Edirne’ye hareket eden Yüksek Hızlı Tren’de (YHT) meydana geldi. Seyir halindeki tren, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, yolun kayması nedeniyle raydan çıkarak devrildi. Trendeki 5 vagon devrilirken, enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması amacıyla hızlı bir çalışma başlatıldı. Feci tren kazasında maalesef bazı vatandaşlar olay yerinde hayatını kaybetti ve yaşamını yitirenlerin sayısı 25 olarak açıklandı. 318 yolcu ise kazada yaralandı.

30 Ekim 2020 İZMİR DEPREMİ:saat 14.51 sıralarında meydana geldi. Büyüklüğü 7.0 olarak ölçülen depremin derinliği ise 16.7 olarak kaydedildi. Ege denizi, Seferihisar’da meydana gelen deprem birçok çevre ilde hissedildi. Pandemi döneminde insanların evde olduğu saatte meydana gelen depremde maalesef 114 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi ise yaralandı. Yüzlerce bina ağır hasar alırken, özellikle Rıza Bey apartmanı ve Ağaoğlu apartmanı gibi binaların tamamen çöktü.
 
14 Ekim 2022 BARTIN MADEN KAZASI: Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) bağlı madende meydana geldi. Saat 18.15 civarlarında yer altındaki maden ocağında bir metan gazının patlaması sonucunda yerin 300 metre derinliğinde çalışan 110 madenci gazdan etkilendi. Patlamanın ardından bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, maalesef 42 işçi hayatını kaybetti. 
 
6 Şubat KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: saat 04.17 sıralarında merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Derinliği 8.6 olan deprem büyük bir yıkıma neden oldu ve 10 il bu depremden feci şekilde etkilendi. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, saatler sonra bu kez 13.24’te ikinci bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan depremin büyüklüğü 7.6 olarak kayıtlara geçti. İlk depremde hasar gören binalar ikinci depremde yıkıldı. İki deprem güneydoğu bölgesinde büyük yıkımlara ve çok sayıda can kayıplarına neden oldu. İki depremde yaklaşık olarak 50 bin kişi hayatını kaybetti, yüz binden fazla kişi ise yaralandı. 

2 Nisan 2024 GAYRETTEPE GECE KULÜBÜ YANGINI:İstanbul’un Gayrettepe ilçesinde tadilat aşamasında olan Masquerade Club’ta sabah saatlerinde bir yangın çıktı. Tadilat sırasında işçilerin ve kulüp çalışanlarının çalıştığı sırada, oksijen tüpünün patlaması sonucunda büyük bir yangın meydana geldi. Kısa sürede yangın tüm kulübü sararken, onlarca işçi dumanların arasında mahsur kaldı. Trajik yangında ihbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekipler tarafından uzun süren çalışmalar sonucunda yangın söndürüldü ve acı tabloyla tüm Türkiye karşı karşıya kaldı. Meydana gelen gece kulübü yangınında maalesef 29 kişi yanarak can verdi. 
 
21Ocak 2025 BOLU KARTALKAYA YANGINI:Milyonlarca öğrencinin sömestr tatiline girmesiyle aileler tatil için Bolu Kartalkaya’daki ünlü Grand Kartal Otel’de güzel vakit geçirmek amacıyla yola çıktı. Gece 03.27 saatlerinde otelin dördüncü katında yer alan restoran bölümünde başlayan yangın maalesef bu hayalleri kül etti. Otelin ahşap olması nedeniyle yangın kısa sürede tüm binayı sardı. Yangın alarm sisteminin çalışmaması nedeniyle otelde kalan vatandaşlar yangını çok geç fark etti. Yüzlerce kişi kurtulmak amacıyla camları kırdı, çarşaflardan kaçış yolu yarattı. Fakat bazıları bu kadar şanslı olamadı. 

Meydana gelen yangınla küle dönüşen otelde 78 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi ise yaralandı.


Hiç yorum yok:

Türkiye’de yaşanan en büyük kazalar, yangınlar ve patlamalar: İşte acı bilanço!

TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNE BOMBA GİBİ DÜŞEN TRAJİK OLAYLAR SİLSİLESİ İnsan hataları ,altyapı eksiklikleri ve kar hırsıyla alınmayan önlemler ...

Son 30 günde En çok görüntülenen