4 Aralık 2017 Pazartesi

Otomasyon işsizlik mi üretecek

Otomasyon iş gücü piyasasında sadece birkaç yıl içinde köklü değişikliklere neden olacak.
Robotların ekonominin her dalında kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, Dünyada  milyonlarca çalışanın mesleğinin tehdit altına girdiği ortaya çıktı.
Araştırma kuruluşu McKinsey Global Institute (MGI) tarafından hazırlanan “Kaybedilen İşler, Kazanılan İşler: Otomasyon Çağında İşgücü Dönüşümü” raporunda, 2030 yılına kadar otomasyon nedeniyle işini kaybetme riski yaşayacak kişi sayısının 800 milyonu bulabileceği, 375 milyon kişinin ise ortaya çıkacak iş kolları için yeni beceriler edinerek meslek değiştirmesi nin gerekeceği bazı mesleklerin çağa ayak uyduramayarak yok olup gidecği ve yeni meslek dallarının  oluşacağı kaydedildi.Nüfusun yaşlanmasına paralel olarak, ileri yaştakilere bakıcılık yapacak kişilerin ve bahçıvanlık gibi mesleklerde çalışan  sayısının artacağı ileri sürüldü.

Ayrıca çok sayıda robot ve yapay zeka sisteminin devreye gireceği düşünüldüğünde kariyer planlaması için çalışanların yazılım öğrenmesi gerektiği belirtildi. Raporda, gelişmiş 3 ülke ABD, Almanya ve Japonya ile gelişmekte olan 3 ülke Meksika, Hindistan ve Çin örnek alınmış. Gelişmiş ülkelerdeki işlerin yaklaşık yüzde 25'inin, Hindistan'da yüzde 9'unun, Meksika'da yüzde 13'ünün, Çin'de ise yüzde 16'sının otomasyon ile yerine getirileceği tahmini yapılmış.
Gelişmiş ülkelerde ofis çalışanlarının en çok işini kaybetme riski taşıyan grup olduğu belirtilirken, gelişmekte olan ülkelerde ise bu kategoride çalışan sayısının artmayı sürdürebileceği ifade edildi.
Ayrıca;ABD İş Gücü İstatistikleri Bürosu, önümüzdeki 10 yıl boyunca iş gücü piyasasında yaşamasını beklediği değişiklikler konusunda ön görülerinin yer aldığı bir rapor yayınladı. Rapora göre işyeri otomasyonu, bazı endüstrilerde daha fazla işi ortadan kaldıracak. Otomasyona son derece duyarlı montaj işçiliğinde ABD’de 45.300 işin robotlar ve yapay zeka sistemlerine devredilmesi bekleniyor.Raporda, kariyer değişikliği yapmak isteyenlere tıp, enerji veya matematik alanlarına yönelmeleri tavsiye ediliyor.

Öte yandan, hassas tarım teknolojilerinin bir sonucu olarak çiftlikler daha da büyüyor ve toplam tarım işçilerinin de artması bekleniyor

Hiç yorum yok:

Bitkilerden Sıvı Gübre yapımı

100 litreli bdon yada varil Araziden tlanan yeşil otlar  Bol miktara hamurmayası Bir bardak pekmez yada şeker Bir subardagı laktik asit Otla...

Son 30 günde En çok görüntülenen