4 Kasım 2024 Pazartesi

Amino Asit Gübresi

   Amino asitler nitrojen, oksijen, hidrojen ve karbondan meydana gelen, organik yan zincire sahip, proteinlerin yapı taşını oluşturan organik maddelerdir. Hangi canlı olursa olsun bulunması gereken maddelerden biri olan amino asitler, canlıya enerji vermek için oluşurlar. Bir nevi aktivatör olarak çalışan amino asitler, bitkilere de uygulanmaktadır. Gübreyle veya sıvı çözeltilerle uygulandığında bitkideki aktivasyonu arttırır ve bitkilerin daha canlı, daha gür olmalarını sağlar. Amino asit uygulanan bitkilerin enerji düzeyi arttığından, klorofil miktarında artış olur ve bitkinin fotosentez yapma hızı yükselir.
Bitkideki aktivasyonun yükselmesi sadece görüntüsüne değil verdiği ürüne de etki eder. Amino asit uygulanan bitkiler daha gür, daha verimli ürünler verir. Enerji artışından dolayı bitki metabolizması da hızlanacağından, kökün bitkiye ilettiği besin aktarımı daha hızlı ve daha yoğun gerçekleşir. Daha iyi beslenen bitkiler, canlanarak verimli ürünler verirler. Amino asit gübresibitkilerdeki bu gelişimi sağlayan tarımsal ürünlerden biridir. 
Amino asit gübresiyle bitkiler aktivasyonlarında kullandığı enerjiyi koruyabilir ve yapacakları diğer işlemler için daha fazla enerjiyi depolayabilirler. Enerjiyi boşa harcamadan yaptıkları yaşamsal faaliyetler, bitkinin gelişimine katkı sağlar.
Amino Asit Bitki Besleme
Amino Asit Gübre Faydaları
Bitkilerin aşırı ya da düşük sıcaklık, kuraklık, su yetersizliği gibi nedenlerle strese girdiği ve gelişimin yavaşladığı dönemlerde uygulandığında, uyarıcı etkide bulunarak bu olumsuz şartlara karşı dayanma süresini uzatır. Sonbahar-kış dönemlerindeki stres koşullarına (olumsuz iklim ve toprak faktörleri) karşı bitkilerin dayanıklılığını artırır. Böylece bitkiye zaman kazandırarak kısa sürede yeniden canlanmasını ve gelişme faaliyetlerini devam ettirmesini sağlar. Bitkinin kök gelişimini hızlandırarak topraktaki besin maddelerinin bitkiye taşınmasını teşvik eder ve bitkilerin hızlı, sağlıklı ve gür gelişmesini sağlar. Çiçeklenmenin düzgün, meyve sayısı ve kalitesinin yüksek olmasını teşvik eder. Hasat süresini kısaltır, üründe erkencilik sağlar. 
Amino Asit Gübre Nasıl Kullanılır?
Amino asit gübreleri bitkinin daha iyi beslenmesine ve coşmasına yardımcı olsa da unutulmamalıdır ki tek başına besin kaynağı olarak kullanılamazlar. Amino asit gübresi uygulandığında bitkiyi besinlerden ve diğer bakımlardan mahrum ederseniz kötü sonuçlar alabilirsiniz. Belirli maddeler, bitkilerin belirli bölgelerini iyileştirmek için kullanılır. Fosfor ve çinkoyla beslenirse kök kısımları, kalsiyum verilirse dokuları, azot verilirse bitkinin yeşil kısımları güçlenir. Amino asit gübresi uygulanan bitkilerde yükselen enerjinin yanı sıra bitki dokularının iyileştiği de görülmektedir. Daha fazla enerji barındıran hücreler daha fazla çalışarak, bitkinin ihtiyacı olan yararı canlıya vermektedir.
Amino asit gübresi, yüksek oranda organik madde humik fulvik asit ile birlikte azot içeren bitkisel menşeili amino asit çözeltisidir. Çözelti oluşu bitkilerin gübreye daha rahat ulaşması ve hücrelerin amino asidi daha hızlı almasını sağlar. Böylelikle her hücreye ulaşan amino asit, hücrelerin etkinliğini arttırır. Hücrelerin çalışmasına yardım ederken hücre zarının güçlenmesine de yardımcı olur. Böylelikle bitkiler besinler konusunda daha seçici davranabilirler.
Amino asit gübresi, bitkinin büyümesini hızlandırmak, ürün kalitesini yükseltmek ve verimi arttırmak için kullanılması gereken tarım ürünüdür. Düşük nem, yüksek sıcaklık, don ve sel gibi önlenemez doğal afetlerle zarar görecek olan bitkinin stres direncinin, yani dayanıklılığının yükselmesine yol açar. Klorofil üretimi arttığından fotosentez hızı da artar ve bitki daha verimli beslenir. Bitkilerin dengesini ve besin emilimini sağlayan, stoma adı verilen gözenekleri güçlendirerek gaz alışverişini daha kontrollü yapmalarına yardımcı olur. Böylelikle bitki nefes alır ve besin emilimini daha verimli yapar. Amino asit gübresi aynı zamanda bitkilerdeki hormon dengesini ve uyarıcıları düzenler. Büyüme ve gelişme hormonlarını aktif eden amino asit gübresi, bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlar. Ayrıca polen doğurganlığını arttırır ve döllenme, meyve oluşumuna etki eder. Amino asit gübresi ile beslenen bitkiler daha sağlıklı döllenmeler verir.
Amino asitler, içlerinde bulunan doğal bileşikler sayesinde sentezlenir. Bitkilere verilecek amino asit gübresi, bitkinin hidrojen, oksijen, karbon ve nitrojen ihtiyacını karşılayacaktır. Canlının gelişmesi için gerekli olan bu bileşikler bitkinin sağlıklı ve hızlı büyümesini sağlar. Amino asit gübrelerinin bitki verimi için temel gerekliliklerden biri olduğu çoğu kişi tarafından bilinir. Özellikle bitkinin büyürken yaşadığı kritik süreçlerde amino asit gübresiyle desteklenmesi, bitkinin canlanmasına ve coşmasına yardımcı olur. Çevresel faktörler de etkili olmak suretiyle stomaları sayesinde amino asidi hücrelerine taşıyan bitkiler, gelişimlerini daha hızlı sürdürür.
Bitkilerin tüm aktivasyonlarını doğrudan veya dolaylı yoldan kontrol eden, etkileyen bu madde, bitki hücrelerindeki enerji üretimini arttırarak daha sağlıklı bitkiler elde etmenize olanak tanır. Bu gübre hem topraktan hem de yapraktan uygulanabilir. Eğer amino asit gübreleri toprağa ilave edilecekse 21 günde bir, yapraktan uygulanacaksa 7 günde bir eklenmelidir. Amino asit gübrelerinin hayvansal, soya, maya kökenli ve tekil olmak üzere 4 çeşidi bulunur. Hayvansal amino asitten üretilen gübre, en aktif amino asitlerden biridir. Ancak bitkiyi bu kadar aktif hale getirmesi bitki için yorucu ve sıkıntılı olabilir. Ayrıca sürekli hızlı çalışan bitki hücreleri daha çabuk yaşlanabilir ve bitki ömrünü kısaltabilir. Bunların yaşanmaması için tavsiye edilen miktar neyse o miktarın dışına çıkılmamalı, bilinçli olunmalıdır.
Soya kökenli amino asitlerde yüksek oranda klor bulunur. Tarımsal faaliyetlerde en çok kullanılan amino asit olan soya kökenli bileşikler bilinçli kullanılmazsa bitkiye zarar verebilir. İçeriğindeki yüksek klordan ötürü bitkinin zarar göreceğini düşünüyorsanız, klor miktarı azaltılmış gübreleri de tercih edebilirsiniz. En başarılı sonuç veren gübrelerden olan soya kökenli amino asitler, sürekli olarak tercih edilmektedir. Maya kökenli amino asitlerin ana kaynağı ekmek mayasıdır. Doğal olduklarından oldukça faydalıdır ancak bununla paralel olarak fiyatları diğerlerine nazaran yüksektir. Tekil amino asit kaynaklı gübreler ise bitkinin ihtiyaç duyduğu bileşikler neyse ona göre hazırlanır. Canlının ihtiyacı olan amino asitler birleştirilip karışım oluşturulur ve bitkiye uygulanır. Böylece bitkinin asıl istediği besinler hücrelerine ulaşır.
Gübreler hem bitkilerin hem de toprakların canlanmasını sağlayan besleyici ürünlerdir. Bu nedenle doğru miktarda doğru şekilde kullanılmalılar ki bitki için en yararlı olan hareket gerçekleşebilsin. Humik fulvik asit içeren bu gübreler, doğal bileşikleri sayesinde bitkiye zarar vermeden güçlenmesine yardımı olur. Gelişim sürecinin iyi yönde kısalması ve verimin artmasını sağlayan amino asit gübreleri, yapraktan, kökten veya topraktan uygulanabilir. Her ürünün içerdiği oran ve uygulama alanı farklı olduğundan, kullanacağınız amino asit gübrelerinin kullanım talimatlarını gözden geçirmelisiniz.
Bitkideki yararlı hormonları uyararak aktif hale getiren, canlanmasını sağlayan amino asit gübreleri, yapraktan uygulandığında bir veya iki haftalık rutinlerde uygulanabilir. Eğer damla sulama yöntemi
kullanılıyorsa, bitkinin yapraklarına haftada bir takviye yapmak gerekir. Normal bir takviye yapılacaksa yaprakların 2 haftada bir gübrelenmesi yeterli olacaktır. Kökten yapılan uygulamalarda da süreç yapraklarla aynı ilerler.
Amino asit gübresini topraktan vermek, daha etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. Eğer topraktan takviye veriyorsanız, 21 günde bir bitkiye gübre vermelisiniz. Toprağa işlenen amino asit gübreleri toprağı iyileştirecek ve verimli hale getirecektir. Bitki kökleri besin alırken amino asit bileşiklerini de hücrelerine aktaracağından, gübrelemeden daha hızlı ve etkili sonuçlar alınabilir.
Domates-Biber Patlıcan-Hıyar, 
Karpuz-Kavun-Kabak ,Patates-Havuç, Soğan-Sarımsak bitkilerinde 
Yapraktan İlk çıkıştan ya da fide dikiminden 
10-15 gün sonra başlanarak hasat 
sonuna kadar dekara 100 litre suyla 150 gram  
Damla sulama ile 450 gram verilir.
Buğday-Arpa-Çeltik bitkilerinde Yapraktan: Kardeşlenme başlangıcında ve erken 
çiçek döneminde 100 gram dekara verilir
Bitki üzerine aminoasit ilaçlaması yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar;
• Aminoasit püskürtme yani ilaçlama sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır
• Kalsiyum ve kükürt içeren bileşikleri mineral yağlarla karıştırmaktan kaçının.
• Kök ve sürgün gelişimini artırmak için kritik büyüme dönemlerinin başında amino asit ilaçlamaları yapılmalıdır.
• İlaçlanan bitkiler fosfor noksanlığına maruz bırakılmamalıdır.
• Amino asitlerin kullanılması durumunda, element eksikliğinin ilaçlamadan önce giderilmesi tercih edilir.

Hiç yorum yok:

Tarımda Gübreleme

GÜBRE NEDİR? İçerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini bir arada bulunduran maddelere gübre denir. Gübreler yapılarına göre ticari gü...

Son 30 günde En çok görüntülenen