18 Aralık 2018 Salı

İş Kazası Geçiren İşçiye Ücret Ödenir Mi?

İş kazası geçiren çalışanın geçici veya sürekli beden gücünü kaybetmesinin yanında maddi olarak da dar boğaza düşmektedir. Her ne kadar Sosyal Güvenlik Kurumu tedavi masraflarını karşılasa da kaza geçiren çalışanın ödemeleri ve diğer giderleri bulunmaktadır. Bu giderlerin karşılanması amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu çalışana günlük olarak geçici iş göremezlik ödeneğinden ödeme yapmaktadır, fakat kimi zaman yapılan bu ödeme ile çalışanın kaza geçirmeden önce aldığı ücreti arasında ciddi farklar oluşmaktadır acaba çalışan bu farkı işvereninden talep edebilir mi?


Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Geçici iş göremezlik ödeneği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 18. Maddesinde belirtilmiştir buna göre; “Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla iş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan sigortalıya her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği verilir.” devamında “4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine göre sigortalı sayılanlara iş kazası veya meslek hastalığı ya da analık halinde geçici iş göremezlik ödeneği, genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şartıyla yatarak tedavi süresince veya yatarak tedavi sonrası bu tedavinin gereği olarak istirahat raporu aldıkları sürede ödenir.” denilmektedir. Yani geçici iş göremezlik ödeneği Sosyal Güvenlik Kurumunun çalışanın hastalık, iş kazası vb. sebeplerle iş göremediği günlerde zor durumda kalmaması için ödediği paradır.


Ücret

İş Kanunun 32. Maddesinde ücret; “bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.” şeklinde tanımlanmış yani ücret bir iş karşılığında verilmektedir. Aynı kanun çeşitli ücret belirleme tiplerinden bahsetmiştir. Bunlar aylık ücret, günlük ücret, saatlik ücret, parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ücrettir.
Aylık Ücret Belirlenmişse; Çalışanın ücreti aylık ücret olarak belirlenmişse 4857 sayılı İş Kanunun 48. Maddesinin 2. Fıkrasına göre “Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.” denilmiştir. Yani işverenin aylık ücret ödediği işçisi, iş kazası veya meslek hastalığı geçirdiğinde işçinin tam ücretini ödeyecek ve daha sonra geçici iş göremezlik ödeneğini mahsup edecektir.

Tarımda Gübreleme

GÜBRE NEDİR? İçerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini bir arada bulunduran maddelere gübre denir. Gübreler yapılarına göre ticari gü...

Son 30 günde En çok görüntülenen